Geschiedenis

<

Voor 1926 werd er in het dorp Muntendam op diverse plaatsten gevoetbald. Uit een aantal kleine clubs, zoals WODAN – De Vrouwenhaters en UNA ondstond de V.V. “M.V.C.”
Er werd op verschillende terreinen gespeeld: in de polder De Wiede, in het “Veen”, aan de Legeweg (op de scheiding tussen Muntendam en Zuidbroek), maar de meeste Muntendammers voetbalden jaren in de “Daale”. De V.V. Wodan maakte gebruik van het speelveld van de korfbalvereniging Voorwaarts. Dit terrein lag achter Hotel Ridderbos – later Boelens en Stukje, waarvan Martin Drewes de laatste jaren de uitbater was.
In 1926/1927 speelde Voorwaarts mee om het kampioenschap van Nederland. Ze hadden een punt voorsprong op “Het Zuiden” uit Rotterdam/ De beslissende thuiswedstrijd werd, voor meer dan 3000 toeschouwers, met 2-4 verloren. Het Rotterdams twaalftal behaalde met deze overwinning het korfbalkampioenschap van Nederland en de KV Voorwaarts werd eervol tweede.
De mannen van het eerste uur van M.V.C. waren: Sander Hoving, Mattheus Jager en Jan Pater. Sander – bijgenaamd “Lange Sainje” – vervulde de functie van voorzitter, secretaris en penningmeester, terwijl “Tais Jager” de bode was voor het innen van de contributie.Foto-Hoving1929/1930 – 1931/1932 – 1932/1933 – 1954/1955 – 1965/1966 – 1967/1968 – 1970/1971 – 1993/1994 – 1997/1998
Op donderdag (Hemelvaartdag) 19 mei 1966 werd, na de 2-3 overwinning op buurgenoot ZNC Muntendam kampioen. Met 61 doelpuntenvoor en 21 tegen.

Muntendam zag zwart van de mensen en met muzikale omlijsting van Kunst en Strijd werd een langdurige rondrit door het dorp gemaakt. Van dit elftal was Jans Rademaker de enige speler die ook het kampioenschap 12 juni 1955 na een 1-0 overwinning op Veelerveen heeft meegemaakt.

Clubfoto-zwart-wit

Staand vlnr :T Niewold,E Poot(grens)H Bijlholt,R Abee,J Prins,G Doddema,G Spieard en H Pluim.
Zittend vlnr : W Buiter (trainer)J Pluim,S Boiten,J Schipper,E Lamain,H de Vries.

Op zondag 15 mei 1994 moest het gebeuren in de uitwedstrijd tegen Astrea in het stad-Groninger Paddepoel.

Het regende pijpenstelen en het terein stond blank. Maar ook de stadjers wilden graag het seizoen afsluiten en lieten de keuze over aan scheidsrechter v.d. Werf uit Sneek. Na overleg werd er besloten de wedstrijd door te laten gaan op het veld van zaterdagvereniging GCSW aan de overkant van de weg. In moerasachtige toestanden kon Astrea het elf minuten volhouden toen sloeg de doelpuntenmachine van Muntendam toe.

Tjakko de Wit en Okan Asar 2x. Na de thee Chris Jansema 2x Tjakko de Wit en ook Willem Struik deet nog een duit in het zakje, zodat de eindstrijd 0-8 werd . De hoofdprijs was gepakt na 4 seizoenen in de 4e klasse keerden de zwart-witten terug in de derde klasse. Een mooie afscheidscadeau voor J Schipper, die moest stoppen vanwege studie werkzaamheden.

Clubfoto-kleur

Staand vlnr: D Bijlholt,E Luttje,C Jansema,G Eikema,M Wolthuis,E Wekema,O Asar,W Struik,J Muurman(grens)B Boddema,J Schipper(trainer)J Feiken(leider). Zittend vlnr : A Starke,G Hoving,A Langeland,L Broekman,B Schipper,T de Wit

Muntendam behaalde tegen Valthermond de finale. Voor maar liefst 2000 toeschouwers won Muntendam door penalty schieten. (De wedstrijd was geeindigd in 4-4) De Toenmalige trainer was Jan Pluim vroeger de beste voetballer die Muntendam uit heeft gehad. Muntendam speelde nog een keer de finale en verloor van Hoogezand met 3-1. Eén van de mooiste finale wedstrijd was tegen ASVB op zaterdag 1 Juli 1995. ASVB onderschatte Muntendam en dat kwam de Muntendammers goed uit want ze wonnen dit duel met 2-1. De Muntendammere konden toen feest vieren want het is niet niks als je een tweede klasse verslaat.

In het seizoen 2001-2002 werd Muntendam via de nacompetitie eerste. Muntendam kwam na jaren weer terug in de tweede klasse. Toenmalige trainer was Henk Tuin.